Toelichting techniek

Techniek

Techniek

Na het bedenken van de compositie maak ik een ruwe schets op papier om de onderlinge verhoudingen te bepalen. Deels werk ik ook met foto’s welke ik als leidraad gebruik.

Wanneer vast staat wat ik ga maken kies ik daar een passend stuk masonite of doek bij. Ik schilder meestal op masonite. Dat lijkt op hardboard echter masonite is watervast. Dit masonite voorzie ik van een aantal lagen Gesso. Wanneer dit droog is schuur ik het licht op.

Als eerste maak ik een dunne potloodtekening op het doek of op het behandelde masonite. Wanneer dit klaar is kan er begonnen worden met schilderen. Het schilderen verloopt in een aantal fasen. Meestal zijn dit er 4:

Fases

  • 1e fase: Ik breng in de eerste laag de olieverf vrij vlot aan in de min of meer gewenste kleur. Van te voren heb ik de olieverf die ik voor het betreffende werk wil gebruiken verdund met Gamsol.
  • De 1e laag is dus een vrij dunne laag. Deze is met 2 á 3 dagen droog.
  • 2e fase: In deze fase gebruik ik de verf niet verdund. Een enkele uitzondering daar gelaten. Na deze 2e laag staat het werk er al goed op. Deze 2e fase is meestal met 6-8 dagen droog. Zelf geef ik het altijd nog wat meer tijd om te drogen.
  • 3e en 4e fase: In deze fase glaceer ik en gebruik ik daarvoor een vrij vet medium in combinatie met transparante verven. Er vindt dan een mooie verdieping plaats van de kleuren. En het werk krijgt een rijkere uitstraling. Waar nodig breng ik nog een verbetering aan. Het glaceren herhaal ik meestal (4e fase) waardoor het werk als één geheel gaat ogen.

Voor een uitleg van compositie en meer verwijs ik u naar de pagina filmpjes

De getoonde werken op deze site zijn deels niet meer beschikbaar. Indien u interesse heeft in een werk kunt u contact opnemen met de schilder.