Toelichting op het schilderij The Betrayal of Christ 2.0

Toelichting op het schilderij The Betrayal of Christ 2.0 122cmx204cm

Toelichting op het schilderij The Betrayal of Christ 2.0 122cmx204cm

Dit werk is geschilderd naar een zeer beroemd werk van Caravaggio. Cornelis heeft twee apostelen ter rechterzijde toegevoegd. Daarmee het originele werk een kleine 35cm vergrotend. Vandaar de toevoeging 2.0 aan de naam van het werk.

Op het originele werk van Caravaggio ( volledige naam is Michelangelo Meresi Da Caravaggio) wat een afmeting heeft van 133,5cmx169,5cm zijn 7 figuren te zien:

Vanaf links, Johannes, Jezus, Judas, drie soldaten en een man die de lantaarn vasthoudt, waarvan wordt verondersteld dat dit Caravaggio zelf is. Judas heeft zojuist Jezus een kus gegeven om hem daarmee te verraden. Eén van de twee door Cornelis toegevoegde apostelen is Petrus die met een snijwapen het oor van de soldaat Malchus afsloeg.

Een theorie is dat Caravaggio er bewust voor gekozen heeft om een sterk reflecterend harnas min of meer in het midden te plaatsen. Het harnas werkt hierdoor als een soort spiegel waardoor de kijker wordt uitgenodigd tot zelfreflectie.

Detailfoto's van het schilderij The Betrayal of Christ 2.0

De getoonde werken op deze site zijn deels niet meer beschikbaar. Indien u interesse heeft in een werk kunt u contact opnemen met de schilder.